31 Αυγ 2006

Πρωτοβουλία Πολιτών για τη συγκρότηση Παρέμβασης στο Δήμο Καρδίτσας


Πρωτοβουλία πολιτών
για την συγκρότηση
παρέμβασης
στο Δήμο Καρδίτσας

Λιγότερο από 2 μήνες μας χωρίζουν από τις δημοτικές εκλογές. Παράγοντες και παραγοντίσκοι βγήκαν στο κλαρί και προβάλλουν τις «αρετές» τους, διεκδικώντας χρίσματα και ψήφους. Πληθώρα υποψηφίων και συνδυασμών που ο ένας κατηγορεί τον άλλον και όλοι μαζί λένε τα ίδια πράγματα: «υπερκομματικό ψηφοδέλτιο» «με πρόσωπα από όλους τους πολιτικούς χώρους», «με όραμα και σχέδιο για την ανάπτυξη της πόλης», «με πρόγραμμα», «θα διεκδικήσουμε από την κεντρική εξουσία» (πόρους, έργα, κονδύλια κ.λπ.), «θα αξιοποιήσουμε προγράμματα» (της ΕΕ κ.λπ.), θα διοικήσουμε με «διαφάνεια», «αξιοκρατία», κ.λπ. κ.λπ. Αλήθεια, που διαφωνούν;

Στο Δήμο Καρδίτσας συμβαίνουν τραγελαφικά πράγματα.
- Η ΝΔ ανακοίνωσε τη στήριξη του νυν δημάρχου Τέγου, στελέχους του ΚΚΕ, και επιχειρεί επανάληψη του εγχειρήματος των δύο προηγούμενων εκλογών, παρά τις γκρίνιες των ριγμένων στελεχών της ΝΔ, που απειλούν να κατεβούν αυτόνομα στις εκλογές.
- Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει τις προηγούμενες δικαιολογίες ότι δεν συνεργάζεται με τη ΝΔ (αλλά «με πρόσωπα») και ας συγκροτούν (ξανά) μαζί το «υπερκομματικό» ψηφοδέλτιό τους και ας μοιράζουν μαζί δημοτικούς θώκους και αξιώματα.
- ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ ανακοίνωσαν ο καθένας αυτόνομο κατέβασμα, διαλύοντας (;) την μέχρι τώρα συνεργασία τους. Ποια είναι τα πολιτικά ζητήματα που διαφωνούν; Γιατί τώρα και όχι στις προηγούμενες ή παραπροηγούμενες εκλογές; Ψιλά γράμματα για τους υπέρμαχους της «κοινωνίας των πολιτών» και του «αυτοδιοικητικού πνεύματος».

Και όλα αυτά διαδραματίζονται σε μια περίοδο, που η αστική τάξη, οι πάτρωνές της, Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές και το πολιτικό της προσωπικό έχουν εξαπολύσει την πιο βάρβαρη επίθεση στους εργαζόμενους και τη νεολαία.
- Το βιοτικό επίπεδο του λαού μέρα με τη μέρα χειροτερεύει: Ακρίβεια, ανεργία, απολύσεις, λιτότητα, πάγωμα μισθών και συντάξεων…
- Η αγροτιά αφανίζεται με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης και του συστήματος.
- Λαϊκές κατακτήσεις αφαιρούνται, δικαιώματα και ελευθερίες συρρικνώνονται, οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπονται: κατάργηση 8ωρου, κατάργηση μονιμότητας, κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων, φθηνές υπερωρίες κ.λπ.
- Για τη νεολαία ορθώνονται νέοι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση και στη δουλειά. Το μέλλον που της υπόσχεται το σύστημα είναι το μέλλον της ανεργίας, της αμορφωσιάς, της «δια βίου» εκμετάλλευσης. Βορά στις ορέξεις του κεφαλαίου σήμερα και κρέας για τα κανόνια των ιμπεριαλιστών όποτε χρειαστεί. Οι τελευταίες μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις της σπουδάζουσας νεολαίας κατέρριψαν τους μύθους για την απολίτικη νεολαία, ανάγκασαν την κυβέρνηση σε τακτική υποχώρηση, φανέρωσαν τη δύναμη που κρύβει ο μαζικός αγώνας και απέδειξαν ότι η νεολαία δεν δέχεται αδιαμαρτύρητα την αφαίρεση των δικαιωμάτων της.
- βαθαίνει η εξάρτηση και η υποτέλεια, η χώρα μετατρέπεται σε ορμητήριο για τους πολεμικούς σχεδιασμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού και οι απανωτές «αγορές του αιώνα» υποθηκεύουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.
- ενισχύονται οι μηχανισμοί καταστολής, νέοι τρομονόμοι ψηφίζονται, τα ΜΑΤ είναι απέναντι σε κάθε κινητοποίηση εργαζόμενων και νεολαίας, τα ατομικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες καταπατούνται καθημερινά

Στόχος της βάρβαρης αυτής επίθεσης είναι να περάσουν στη συνείδηση των λαϊκών ανθρώπων ότι το σύστημα της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης είναι ακατανίκητο, να εξαφανίσουν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά και τις ευαισθησίες του λαού μας, να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου στη μαζική συλλογική δράση για την υπεράσπιση του βιοτικού του επιπέδου και των δικαιωμάτων του. Να τον μετατρέψουν σε ραγιά με σκυμμένο κεφάλι χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας να εκλιπαρεί για ρουσφέτι.
Για να περάσει την πολιτική του το σύστημα έχει επιστρατεύσει όλες τις δυνάμεις και όλους τους μηχανισμούς του. Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) χρησιμοποιούνται (εκτός των άλλων) και σαν εργαλείο για να περάσει η αντιλαϊκή πολιτική, για να περάσει η επίθεση ενάντια στο εισόδημα, στο βιοτικό επίπεδο, στα δικαιώματα, στις κατακτήσεις του λαού.

Το βλέπουμε αυτό και στο Δήμο μας: Με «επιχείρημα» τις επιδοτήσεις, τα προγράμματα της Ε.Ε. κ.λπ., ο «κόκκινος» Δήμαρχος της Καρδίτσας
- πρωτοστατεί στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στην κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, αναγκάζοντας εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ή συμβάσεις έργου (ΔΕΥΑΚ, ΔΕΤΑΚ κ.λπ.),
- προωθεί «τοπικά σύμφωνα απασχόλησης» και επιχειρησιακές συμβάσεις σε Δημοτικές Επιχειρήσεις (επιχειρήθηκε στη ΔΕΥΑΚ αλλά αποτράπηκε από το σωματείο εργαζομένων).
- επιβάλει ελαστικές σχέσεις εργασίας (μερική απασχόληση, εποχιακή απασχόληση, κ.λπ.) μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε ομήρους ρουσφετολογικών μηχανισμών. Δήμος και δημοτικές επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί σε «εργαστήρι» μαύρης εργασίας.
- επιβάλει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του Δήμου και των Δημοτικών επιχειρήσεων, ενώ στο όνομα της ανταποδοτικότητας κοστολογούνται όλες σχεδόν οι δημοτικές υπηρεσίες («τροφεία» στους παιδικούς σταθμούς, τιμολόγια για τις επισκευές-συντηρήσεις του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης, «συνδρομές» για τη χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων, με πληρωμή τα δημοτικά parking κ.λπ.)

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα θα διεξαχθούν και οι προσεχείς δημοτικές εκλογές.

Θεωρούμε ότι οι δημοτικές εκλογές είναι πρώτα και κύρια μια πολιτική μάχη.
Θέλουμε μέσα από ανοιχτές και δημόσιες συζητήσεις, όπου θα διασφαλίζεται η ελευθερία όλων των απόψεων, ισότιμα και δημοκρατικά, να αναδειχθούν σημεία συμφωνίας που θα ευνοούν τη συσπείρωση πολιτών, τη κοινή δράση αγωνιστών, τη λαϊκή παρέμβαση για τα τοπικά ζητήματα.

Το πλαίσιο μιας τέτοιας προσπάθειας προτείνουμε να περιέχει τα εξής σημεία:

α) Αποκάλυψη του χαρακτήρα και του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι δήμοι και οι κοινότητες μπορεί να ξεκίνησαν σαν ένας λαϊκός θεσμός, αλλά το σύστημα κατάφερε να τους ενσωματώσει, τους επέβαλλε να λειτουργούν μέσα σε αυστηρά προσδιορισμένο πλαίσιο και τους μετέτρεψε σε εξαρτήματα της κεντρικής εξουσίας.
- ανέθεσε στους Ο.Τ.Α. τη διεκπεραίωση δευτερευουσών υποθέσεων (καθαριότητα, πράσινο, φωτισμός πόλης, πολεοδομία, συντήρηση σχολείων κλπ) ώστε να αποσυμφορηθεί η κεντρική εξουσία για να μπορεί πιο αποτελεσματικά να ασκεί την αντιλαϊκή της πολιτική.
- χρησιμοποιούνται οι Ο.Τ.Α. σαν φορομπηχτικοί μηχανισμοί σε βάρος του λαού. Η κεντρική εξουσία μειώνει συνεχώς τις επιχορηγήσεις στους δήμους, προτρέποντάς τους να αυξάνουν τα λεγόμενα ανταποδοτικά τέλη (μολονότι οι πολίτες πληρώνουν στην κεντρική εξουσία πάνω από το 1/3 του καταναλωμένου εισοδήματός τους).
- Τέλος και μέσα από τους δήμους προωθείται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων με τις δημοτικές επιχειρήσεις, που τα τελευταία χρόνια έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια, δημιουργώντας ένα απροκάλυπτο πλαίσιο διαπλοκής και ρουσφετιού.

β) Η παρέμβαση στις δημοτικές εκλογές να στοχεύει στην ενίσχυση της συλλογικής συνείδησης και των δημοκρατικών αντανακλαστικών του λαού. Στον πολλαπλασιασμό των εστιών αντίστασης ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση του συστήματος. Η απόκρουση της βάρβαρης επίθεσης του συστήματος μπορεί να γίνει μόνο από το λαό στους χώρους, που ζει και εργάζεται. Πρέπει να αναδείξουμε όχι μόνο τα κεντρικά πολιτικά ζητήματα, άλλα και τα τοπικά, που έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών και σημαδεύουν την ποιότητα της ζωής μας. Να τα συνδέσουμε με τα κεντρικά, γιατί, παρόλο, που έχουν μια αυτοτέλεια, συνδέονται και συμπλέκονται με τα κεντρικά και βρίσκονται σε διαρκή διαλεκτική σχέση μ’ αυτά. Να επιμείνουμε πεισματικά: η επίλυση των προβλημάτων αυτών προϋποθέτει τη μαζική συλλογική δράση των ίδιων των πολιτών.

γ) Να οριοθετηθούμε απέναντι σε λογικές διαχείρισης του δήμου, με τις οποίες κινούνται τα αστικά και ρεφορμιστικά κόμματα και οι τοπικοί εκπρόσωποί τους, ανεξάρτητα από το προσωπείο με το οποίο ντύνουν την παρέμβασή τους. Απόψεις, που θεωρούν τους δήμους κύτταρα της Δημοκρατίας, μέσα από τους οποίους μπορεί να προκύψουν νησίδες του σοσιαλισμού στο καπιταλιστικό σύστημα, εξωραΐζουν το σύστημα, αποπροσανατολίζουν τον κόσμο, τον αδρανοποιούν και σε τελική ανάλυση ισχυροποιούν το σύστημα και το βοηθούν να εντείνει την επίθεσή του. Ο λαός δεν έχει ανάγκη από τέτοιους ενσωματωμένους στο σύστημα μηχανισμούς. Έχει ανάγκη από μορφές οργάνωσης, που βγαίνουν μέσα από τη δική του κίνηση και δράση, που εκφράζουν και προωθούν τα δικά του συμφέροντα. Λύσεις στα λαϊκά προβλήματα μπορούν να υπάρξουν μόνο μέσα από τους αγώνες και την αυτοοργάνωση του λαού και όχι μέσα από τους μηχανισμούς των ΟΤΑ έτσι όπως τους έχουν διαμορφώσει το σύστημα και τα κόμματά του.

δ) Η όποια κίνηση για τα τοπικά λεγόμενα ζητήματα δεν μπορεί νάχει ως ορίζοντα τις δημοτικές εκλογές. Χρειάζεται μόνιμα και σταθερά, όλη την τετραετία, πριν αλλά – κυρίως – μετά τις δημοτικές εκλογές, συσπείρωση πολιτών, κοινή δράση αγωνιστών και λαϊκή παρέμβαση-κινητοποίηση για κάθε πρόβλημα που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική.
Μια τέτοια κίνηση, θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική και αξιόπιστη, αν μπορούσε να εκφραστεί και στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Γιατί η παρέμβαση ενός τέτοιου σχήματος
- θα ενίσχυε παραπέρα την κοινή δράση και σε άλλα επίπεδα,
- θα δημιουργούσε μεγαλύτερη δυναμική συσπείρωσης ενός κόσμου,
- θα βοηθούσε να αναδειχτούν μορφές λαϊκής οργάνωσης μέσα από την κίνηση και δράση του κόσμου για τα προβλήματά του,
- θα έδινε διέξοδο στον κόσμο αποδεσμεύοντάς τον έμπρακτα από τους φορείς του συστήματος και τα «αριστερά» δεκανίκια τους.
Κοντολογίς εκτιμάμε ότι ένα τέτοιο σχήμα θα βοηθούσε στη διαμόρφωση όρων για ενίσχυση των λαϊκών αντιστάσεων.
Μπροστά στις εκλογές του Οκτώβρη, (ανεξάρτητα από τη συγκρότηση ή μη συγκρότηση ψηφοδελτίου) θεωρούμε ότι μπορεί και πρέπει να ανοίξει ένας τέτοιος δρόμος. Μέσα από την κοινή δράση και τη κοινή στάση όσων Καρδιτσιωτών βλέπουν τη διέξοδο στη συγκρότηση του λαϊκού κινήματος, στην οικοδόμηση εστιών αντίστασης. Όσων αγωνιστών θέλουν να ανοίξει ένας άλλος δρόμος και στα «τοπικά» πράγματα.

Με τις σκέψεις αυτές παίρνουμε την πρωτοβουλία να ανοίξει μια συζήτηση για όλα αυτά τα ζητήματα. Καλούμε σε διάλογο κάθε Καρδιτσιώτη, κάθε εργαζόμενο, κάθε νεολαίο, κάθε αγωνιστή για την από κοινού συνδιαμόρφωση και συγκρότηση παρέμβασης στο Δήμο Καρδίτσας.

Καρδίτσα 31-8-2006

H Συντονιστική Επιτροπή




ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΤΡΙΤΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
ΩΡΑ 8 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
ΠΑΥΣΙΛΥΠΟ