11 Δεκ 2008

Ξανά για την "ελεγχόμενη στάθμευση": ΦΟΡΟ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ; ΟΧΙ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

Ξανά για την «ελεγχόμενη στάθμευση»:

Φόρο στάθμευσης ; Όχι, ευχαριστώ !

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρδίτσας που θα γίνει σήμερα Παρασκευή 12 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα, θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα της «ελεγχόμενης στάθμευσης». Είναι θετικό που εξαιτίας της αντίδρασης των Καρδιτσιωτών το θέμα επανέρχεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Θάναι αρνητικό ο Δήμος να μην λάβει υπόψη του την αντίθεση των Καρδιτσιωτών και να επιμείνει στην προηγούμενη απόφασή του (έστω με δευτερεύουσες τροποποιήσεις-«στάχτη στα μάτια» των δημοτών για να εκτονωθούν οι αντιδράσεις τους).
Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, σε μια περίοδο ακρίβειας και ανεργίας, με μισθούς και μεροκάματα φτώχειας, είναι πρόκληση να χαρατσώνονται οι κάτοικοι του κέντρου με 180 ευρώ το εξάμηνο για να παρκάρουν το αυτοκίνητό τους (που; Στο σπίτι τους !!). Είναι πρόκληση να χαρατσώνονται οι επαγγελματίες του κέντρου με 220 ευρώ το εξάμηνο για να παρκάρουν το επαγγελματικό τους αυτοκίνητο (πού; Στη δουλειά τους !!). Είναι πρόκληση να μπαίνει «φόρος στάθμευσης» 2,80 ευρώ το τρίωρο σ’ όσους δουλεύουν και σ’ όσους επισκέπτονται το κέντρο της Καρδίτσας.
Δεν θα λυθεί το πρόβλημα των θέσεων στάθμευσης, όπως ισχυρίζεται ο Δήμος: Γιατί δεν δημιουργούνται νέες θέσεις στάθμευσης, αλλά απλά μπαίνει φόρος στάθμευσης στις ήδη υπάρχουσες θέσεις. Ο κοινόχρηστος χώρος του κέντρου παύει νάναι κοινόχρηστος. Έχεις-πληρώνεις-παρκάρεις. Δεν έχεις-δεν παρκάρεις.
Δεν θα λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα του κέντρου. Ίσα-ίσα θα επιβαρυνθεί γιατί θάναι περισσότεροι αυτοί που θα «φέρνουν γύρω-γύρω» στο κέντρο περιμένοντας να λήξει το «τρίωρο» κάποιου για να παρκάρουν στη θέση του. Και είναι πρόκληση να μιλά ο Δήμος για κυκλοφοριακό πρόβλημα όταν επιτρέπει σε ξενοδοχεία, σε σούπερ-μάρκετ, σε κλινικές κ.λπ, να λειτουργούν στο κέντρο της πόλης χωρίς να διαθέτουν πάρκινγκ.
Δεν θα λυθεί το πρόβλημα της αγοράς και η μείωση του τζίρου των μικροεπαγγελματιών. Ίσα-ίσα, επειδή η επίσκεψη στο κέντρο θα κοστίζει (2,80 ευρώ το τρίωρο), θάναι πολλοί οι Καρδιτσιώτες που θα προτιμούν τα πολυκαταστήματα και τα διάφορα εμπορικά κέντρα με το δωρεάν πάρκινγκ. Για τις αναδουλειές των εμπόρων και των μικροεπαγγελματιών δεν φταίνε οι λίγες θέσεις στάθμευσης. Φταίει η κυβερνητική πολιτική της λιτότητας και της ακρίβειας, η πολιτική που μειώνει το εισόδημα και την αγοραστική δύναμη των εργαζόμενων, η πολιτική που χτυπά τους μικροεπαγγελματίες για να εξαπλωθούν οι πολυεθνικές αλυσίδες, τα εμπορικά κέντρα και τα διάφορα mall.
Με την «ελεγχόμενη στάθμευση» δεν θα λυθούν τα προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της. Αντίθετα θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα και θα χειροτερέψουν τα ήδη υπάρχοντα. Είναι ένα μέτρο που στη πόλη μας δοκιμάστηκε και στο παρελθόν και απέτυχε. Στα προηγούμενα χρόνια που εφαρμόστηκε στην Καρδίτσα η «ελεγχόμενη στάθμευση», ούτε η αγορά ανάσανε, ούτε οι έμποροι και οι μικροεπαγγελματίες είδαν καλύτερες μέρες. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν λύθηκε όπως δεν θα λυθεί και σήμερα. Όπως δεν λύθηκε στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Τρίκαλα και όπου αλλού εφαρμόζεται η «ελεγχόμενη στάθμευση». Ήταν ένα μέτρο στο οποίο αντιδρούσε και διαφωνούσε η μεγάλη πλειοψηφία των Καρδιτσιωτών γιαυτό και ατόνησε, δεν εφαρμόστηκε στην πράξη και καταργήθηκε. Σήμερα ξαναφέρνουν την «ελεγχόμενη στάθμευση» όχι για να μας λύσουν προβλήματα αλλά για να γεμίσουν τα ταμεία του Δήμου. Είναι ένα μέτρο καθαρά εισπρακτικό και φορομπηχτικό. Ένα νέο ΧΑΡΑΤΣΙ που θέλει να επιβάλλει ο Δήμος μόνο και μόνο για εισπρακτικούς λόγους.
Καλούμε τους πολίτες της Καρδίτσας σε μαζική παράσταση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 12 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα. Νάμαστε εκεί για να εκφράσουμε τη διαφωνία μας στο Φόρο Στάθμευσης. Για να απαιτήσουμε να μην εφαρμοστεί το νέο Δημοτικό χαράτσι. Να πούμε ΟΧΙ στη φορομπηχτική πολιτική του Δήμου. Για να ανακληθεί ο Φόρος Στάθμευσης.
Καρδίτσα 11-12-2008

2 σχόλια:

  1. ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ.
    ΑΝΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΓΙΑΟΥΡΤΩΜΑ, ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ!
    ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΥΜΦΩΝΩ! "ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΛΟΓΙΑ"! ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ E-MAIL TI EINAI? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΑ? ΜΗΠΩΣ, ΑΝΤΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΜΕ "ΓΙΑΟΥΡΤΩΜΑΤΑ" ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΑΝΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ (ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΡΑΓΕ?) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΑ ΜΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή