27 Μαρ 2009

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΑ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ανοιχτού συντονιστικού της Δημοτικής Κίνησης ΄΄Αντίσταση με τους Πολίτες της Καρδίτσας΄΄, με το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Ν. Καρδίτσας. Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της Δημοτικής Κίνησης, με αφορμή τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν δράση στον Δήμο Καρδίτσας και αφορούσαν στους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αναφέρθηκαν τόσο σε προβλήματα οικονομικής φύσεως, όσο και σε θεσμικά προβλήματα που τους αφορούν.
Έτσι όσον αφορά τα οικονομικά αναφέρθηκαν στην δύσκολη οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ, όπου σχεδόν το σύνολο των Δήμων παρουσιάζουν οικονομικές αδυναμίες. Ειδικότερα για τον Δήμο Καρδίτσας, η κατάσταση είναι δραματική, με αποκορύφωμα την έλλειψη χρημάτων και την αδυναμία πληρωμής των εργαζόμενων (που οδήγησε και στην στάση εργασίας από την πλευρά τους). Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τους μισθούς και τα δώρα που έρχονται.
Σχετικά με θέματα εργασίας, αναφέρθηκε Α) η πληθώρα των μορφών εργασίας που εμφανίζονται στους ΟΤΑ, χωρίς να εξαιρείται ο Δήμος Καρδίτσας , αλλά και οι περιφερειακοί Δήμοι του Νομού. Μερική απασχόληση, 2ώρα, 4ώρα, 5ετής συμβάσεις, δελτίο παροχής υπηρεσιών, 4μηνήτες, 8μηνήτες, αορίστου, ορισμένου και μόνιμοι είναι όλες οι μορφές εργασίας που υπάρχουν. Από τις παραπάνω σχέσεις εργασίας, μόνο με προγράμματα και δελτίο παροχής υπηρεσιών, δουλεύουν περίπου στους 40 εργαζόμενους, μόνο στον Δήμο Καρδίτσας. Β) Επίσης η κακή οργάνωση, αλλά και η ψηφοθηρική συμπεριφορά μέρους των αιρετών, έχει σαν συνέπεια την αποδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου Καρδίτσας και τη μη λειτουργία τους. Γ) Τέλος το θέμα των συνθηκών εργασίας στον Δήμο(αλλά και στους περιφερειακούς), όπου η κατάσταση είναι απαράδεκτη με δεκάδες εργαζόμενους να στοιβάζονται σε μικρούς χώρους με μεγάλο συνωστισμό. Επίσης χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι για τον Δήμο Καρδίτσας, ο οποίος αριθμεί πάνω από 400 εργαζόμενους δεν υπάρχει γιατρός εργασίας.
Τέλος αναφέρθηκε η προσπάθεια από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, αλλά και της ΚΕΔΚΕ να ιδιωτικοποιήσουν τον τομέα της καθαριότητας, την στιγμή μάλιστα που υπάρχει ανοιχτή διαδικασία διαλόγου μεταξύ Κυβέρνησης – ΚΕΔΚΕ-Εργαζομένων για εξεύρεση λύσης. Ήδη τον τομέα της ανακύκλωσης τον έχει αναλάβει μονοπωλιακά μία εταιρεία σε όλη την επικράτεια.
Από τα παραπάνω αναφερόμενα από το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει μετατραπεί σε ένα φορέα άσκησης αντιλαϊκής πολιτικής σε μία σειρά από πολύ ευαίσθητους τομείς.
Η κεντρική εξουσία από τη μια αναθέτει αρμοδιότητες στους Δήμους και από την άλλη μειώνει συνεχώς τις χρηματοδοτήσεις και παρακρατεί πόρους και επιχορηγήσεις των ΟΤΑ δίνοντας έτσι το «πράσινο φως» για την επιβολή φόρων και τελών. Από την άλλη οι τοπικοί άρχοντες και με άλλοθι την έλλειψη χρημάτων, οδηγούν τους πολίτες σε μεγαλύτερες φορολογίες, παραχωρούν φιλέτα του Δήμου σε ιδιώτες για εκμετάλλευση, χρεώνουν κάθε λογής υπηρεσίες στους πολίτες, λειτουργούν οι ίδιοι σαν μάνατζερ σε επιχείρηση, με μόνο γνώμονα το κέρδος, πέρα και κόντρα από τις ανάγκες των πολιτών. Στον Δήμο Καρδίτσας τα τελευταία χρόνια η επιβολή φόρων εκεί που δεν υπήρχαν, οι υπέρογκες αυξήσεις σε τέλη και γενικώς η μετατροπή του Δήμου σε Δήμο – Επιχείρηση, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα σε σχέση με άλλους δήμους επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα. Το σύνθημα φταίει η κεντρική εξουσία που δεν μας δίνει τα δικά μας χρήματα, έχει γίνει η κολυμπήθρα του Συλωάμ, για να ξεπλυθούνε όλες οι αναστολές αλλά και οι εξαγγελίες.
Αλλά και στον τομέα των εργασιακών σχέσεων αποδεικνύεται ότι η Τ.Α. έχει μετατραπεί σε δοκιμαστικό σωλήνα για όλες τις σύγχρονες μορφές της εργασιακής εξαθλίωσης. Οι προτάσεις της Κυβέρνησης και των κολαούζων της(π.χ. Μίχαλος και Σια) για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, με μείωση σε ώρες εργασίας, με 4ήμερα, με 2 ώρα, 4ώρα κλπ, είναι δοκιμασμένες εδώ και χρόνια στην Τ.Α., έχοντας δημιουργήσει ακόμα μία στρατιά εγκλωβισμένων ημιαπασχόλουμενων με μισθούς πείνας, έρμαιο στις ορέξεις του κάθε αιρετού άρχοντα για την εξασφάλιση του εργασιακού μέλλοντος. Και μόνο το γεγονός ότι στον Δήμο Καρδίτσας, εργάζονται αυτή την στιγμή περίπου στα 40 άτομα με προγράμματα και ΄΄μπλοκάκι΄΄ δείχνει την ικανότητα της Δημοτικής Αρχής, να αξιοποιεί όλες τις ευέλικτες μορφές εργασίας, αλλά και τι εννοούνε κάθε τόσο οι αιρετοί όταν λένε ότι συμπαραστέκονται στους εργαζομένους.
Η Δημοτική Κίνηση ΄΄Αντίσταση με τους Πολίτες της Καρδίτσας΄΄, συμπαραστέκεται στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων και στηρίζει κάθε διεκδίκηση τους.

3 σχόλια:

 1. Πολύ θετικό η δυνατότητα ανάρτησης σχολίων. Θα "ζωντανέψει" το blog, θα "πέσουν" ιδέες, θα γίνει βήμα διαλόγου, κ.λπ. Χρειάζονται και αυτά για την "αντίσταση"...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Καλά, αυτά για την "δύσκολη οικονομική κατάσταση των ΟΤΑ" (!!) που γράφετε στο δελτίο τύπου, τι είναι πάλι; Σαν να διαβάζω δελτίο τύπου του Βερίλη. Νάναι ξεκάθαρο οτι οι εργαζόμενοι δεν φταίνε για την "δύσκολη οικονομική κατάσταση". Δεν είναι "συνυπεύθυνοι". Δεν πρέπει να πέσουν στη λούμπα των "θυσιών" για να βγούν οι δήμοι από τα χρέη. Και ούτε πρέπει "να βάλουν νερό στο κρασί τους" και να μην διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Οι ΟΤΑ δεν είναι δικοί "μας". Είναι γρανάζι της κεντρικής εξουσίας, γρανάζι του κράτους. Και έτσι πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε. Χωρίς "αυτοδιοικητικές" αυταπάτες...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Η αιτία των αυξανόμενων σεισμών - http://www.youtube.com/watch?v=s13iwp317ok
  και ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΚΚΕΝΩΣΗΣ οικισμών:
  http://www.youtube.com/watch?v=eeBdQud_w58

  ΑπάντησηΔιαγραφή