5 Φεβ 2007

Ανακοίνωση: Η Αντίσταση δεν είναι "Απαράδεκτη"

Απαράδεκτες είναι οι απολύσεις εργαζομένων
και οι αυξήσεις στους δημοτικούς φόρους
Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ

Απολύσεις συμβασιούχων και αυξήσεις στα τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι οι πρώτες αποφάσεις της νέα δημοτικής αρχής της Καρδίτσας. Δεν αποτελεί έκπληξη ούτε περιμέναμε κάτι διαφορετικό. Τα όσα δηλώνονταν πριν αλλά και μετά τις δημοτικές εκλογές για χρέη, ελλείμματα κ.λπ. προλείαναν απλώς το έδαφος για τις σημερινές αποφάσεις. Έκπληξη όμως ήταν, τουλάχιστον για μας, τα «επιχειρήματα» που ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για να δικαιολογήσουν αυτή τη πολιτική. Επιχειρήματα που δοκίμασαν και τη λογική και τη νοημοσύνη μας.
Για τη νέα δημοτική αρχή λοιπόν, τα τέλη που πληρώνουν οι Καρδιτσιώτες είναι λίγα, η αύξηση κατά 3,5% είναι μικρή και άρα δεν δικαιολογείται ο θόρυβος και οι αντιδράσεις. Καταρχήν κρύβουν ότι αύξηση 3,5% θα έχουμε μόνο για την πόλη της Καρδίτσας ενώ για τα δημοτικά διαμερίσματα η αύξηση θα είναι πολύ μεγαλύτερη (σε Αγιοπηγή, Αρτεσιανό, Καρδιτσομάγουλα πάνω από 25%). Αλλά και που το βρήκαν ότι τα περίπου 2.600.000 ευρώ που πληρώσαμε οι Καρδιτσιώτες το 2006 για τέλη καθαριότητας και φωτισμού είναι λίγα; Ίσα-ίσα, σε μια περίοδο που το πραγματικό εισόδημα μειώνεται, που η ακρίβεια, η λιτότητα και η φορολόγηση ροκανίζουν μισθούς και συντάξεις, σε μια περίοδο που το βιοτικό μας επίπεδο χειροτερεύει, θεωρούμε ότι τα 2.600.000 ευρώ είναι πάρα πολλά. Οι δημοτικές υπηρεσίες δεν πρέπει να κοστολογούνται, τα βάρη δεν πρέπει να τα πληρώνουν οι Καρδιτσιώτες, φτάνουν και περισσεύουν όσα πληρώνουμε στον Αλογοσκούφη, δεν μας λείπει και η φορομπηξία της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και στο κάτω-κάτω, αν η αύξηση κατά 3,5% θεωρείται μικρή και το ποσό που θα προκύψει είναι αμελητέο – σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά τους – τότε ποιος ο λόγος που την κάνουν;
Αποκρύπτουν επίσης ότι αυτά που πληρώνουν οι Καρδιτσιώτες δεν είναι μόνο τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Εδώ και χρόνια, ο Δήμος Καρδίτσας, όπως και οι υπόλοιποι ΟΤΑ, έχει μετατραπεί σε παράρτημα της κεντρικής εξουσίας, μακρύ χέρι του κράτους, γρανάζι της συνολικότερης φορομπηχτικής πολιτικής της κυβέρνησης, Δήμος-επιχείρηση όπου όλες οι υπηρεσίες κοστολογούνται. Πληρώνουμε για το νερό (το πληρώνουμε για πόσιμο ενώ η πλειοψηφία των καρδιτσιωτών πίνει εμφιαλωμένο), πληρώνουμε για τη συντήρηση-επισκευή του δικτύου ύδρευσης-αποχέτευσης, πληρώνουμε για τους παιδικούς σταθμούς (τροφεία, εποπτικό υλικό, παιχνίδια κλπ), πληρώνουμε για τα σχολεία μέσω των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων (θέρμανση, επισκευές-συντηρήσεις, υλικά κ.λπ.), πληρώνουμε για να αθληθούν τα παιδιά μας (με τις συνδρομές στους συλλόγους), πληρώνουμε στις δημοτικές επιχειρήσεις το ίδιο όπως και στις ιδιωτικές (Παυσίλυπο, κινηματοθέατρο κ.λπ.), κ.λπ.
Από την άλλη, εδώ και χρόνια, οι Ο.Τ.Α. και οι Δημοτικές τους επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί σε «εργαστήρια» μαύρης εργασίας. Οι «νέες» εργασιακές σχέσεις, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων κ.λπ. προωθούνται μέσω των Δήμων και επιβάλλονται σε μια σειρά εργαζόμενους. Και στην Καρδίτσα, με την υπογραφή του «κόκκινου» - πρώην - δήμαρχου, εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις έργου, άλλοι να υπογράψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καταστρατηγήθηκαν συλλογικές συμβάσεις, προωθήθηκαν επιχειρησιακές συμβάσεις και έγινε συνηθισμένο φαινόμενο η μερική απασχόληση, η εποχιακή απασχόληση, οι έκτακτοι κ.λπ. Δήμος και Δημοτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν σαν μοχλός για να προωθηθεί η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και να χτυπηθεί το δικαίωμα των εργαζόμενων στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Παράλληλος στόχος ήταν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε ομήρους ρουσφετολογικών, πελατειακών και κομματικών μηχανισμών.
Η αντίσταση σ’ αυτή την πολιτική, ο αγώνας για να μην περάσουν οι απολύσεις, για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, για να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων. Λύσεις προσωρινές που απλά θα διαιωνίζουν το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων, δεν είναι λύσεις Σ’ αυτόν τον αγώνα βρίσκεται η διέξοδος και όχι στους διαδρόμους του δημαρχείου. Είναι αγώνας δίκαιος όπως δίκαιος είναι και κάθε αγώνας που γίνεται για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κάθε εργαζόμενος, κάθε Καρδιτσιώτης οφείλει να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του.
Όσον αφορά στις δηλώσεις του νέου δήμαρχου που χαρακτήρισε τη διαμαρτυρία μας «απαράδεκτη», πέρα από τη διαστροφή εννοιών (από πότε είναι «παραδεκτό» οι απολύσεις εργαζομένων και η επιβολή νέων φόρων στους πολίτες ενώ είναι «απαράδεκτη» η εναντίωση σ΄ αυτή την πολιτική;) θεωρούμε αναγκαίες κάποιες διευκρινίσεις: Η δημοτική κίνηση «Αντίσταση με τους πολίτες της Καρδίτσας» είναι μια νέα δημοτική κίνηση που συγκροτήθηκε λίγο πριν τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές. Δεν συμμετείχαμε με ψηφοδέλτιο σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές και γιατί δεν έχουμε το άγχος της εκλογικής καταγραφής αλλά και γιατί δεν φιλοδοξούμε σε δημοτικούς θώκους. Δεν συγκροτηθήκαμε μόνο για τις εκλογές για να διαλυθούμε αμέσως μετά. Θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι στα δημοτικά πράγματα δεν πάσχουμε από έναν ακόμα εκλογικό συνδυασμό αλλά από ενεργούς πολίτες που η ενασχόλησή τους με τα κοινά δεν θα εξαντλείται σε ένα λεπτό κάθε τέσσερα χρόνια (μπροστά στην κάλπη). Έχουμε την άποψη ότι λύσεις στα λαϊκά προβλήματα μπορούν να υπάρξουν μόνο μέσα από τους διεκδικητικούς αγώνες και την αυτοοργάνωση του λαού και όχι μέσα από τους μηχανισμούς των ΟΤΑ έτσι όπως τους έχουν διαμορφώσει το σύστημα και τα κόμματά του. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από τους «σωτήρες» της τοπικής αυτοδιοίκησης. Χρειάζεται μόνιμα και σταθερά, όλη την τετραετία, πριν αλλά – κυρίως – και μετά τις δημοτικές εκλογές, συσπείρωση πολιτών, κοινή δράση αγωνιστών και λαϊκή παρέμβαση-κινητοποίηση για κάθε πρόβλημα που γεννά η αντιλαϊκή πολιτική. Με την έννοια αυτή «αποδεχόμαστε» την κριτική που μας κάνει ο νέος δήμαρχος: έπρεπε η κίνησή μας να είχε συγκροτηθεί νωρίτερα ώστε να υπήρχε αντίδραση και στις προηγούμενες χρονιές που ο κ. Βερίλης μαζί με τον κ. Τέγο έπαιρναν ομόφωνα αποφάσεις για αυξήσεις στα δημοτικά τέλη και φόρους (25% στην προηγούμενη 8ετία!!!). Επειδή ποτέ δεν είναι αργά, θα προσπαθήσουμε από δω και πέρα να καλύψουμε το χαμένο χρόνο. Θα προσπαθήσουμε και άλλες φορές να γίνουμε «απαράδεκτοι» (όπως μας καταγγέλλει ο Δήμαρχος) καταγγέλλοντας τη φορομπηχτική πολιτική του Δήμου, καταγγέλλοντας τις απολύσεις εργαζομένων, παλεύοντας μαζί με το λαό ενάντια στο δήμο-επιχείρηση, ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές απ’ όπου και αν αυτές εκπορεύονται.

Καρδίτσα 5-2-2007

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η Συντονιστική Ομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου