19 Ιαν 2007

Δελτίο Τύπου: Όχι στις απολύσεις συμβασιούχων του Δήμου

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Η δημοτική κίνηση «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ» καταγγέλλει τις απολύσεις των συμβασιούχων στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου. Συμπαραστέκεται στον αγώνα τους και στο δίκαιο αίτημά τους για ανανέωση των συμβάσεων.
Εδώ και χρόνια, οι Ο.Τ.Α. και οι Δημοτικές τους επιχειρήσεις έχουν μετατραπεί σε «εργαστήρια» μαύρης εργασίας. Οι «νέες» εργασιακές σχέσεις, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων κ.λπ. προωθούνται μέσω των Δήμων και επιβάλλονται σε μια σειρά εργαζόμενους. Και στην Καρδίτσα, με την υπογραφή του «κόκκινου» - πρώην - δήμαρχου, εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις έργου, άλλοι να υπογράψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καταστρατηγήθηκαν συλλογικές συμβάσεις, προωθήθηκαν επιχειρησιακές συμβάσεις και έγινε συνηθισμένο φαινόμενο η μερική απασχόληση, η εποχιακή απασχόληση, οι έκτακτοι κ.λπ. Δήμος και Δημοτικές επιχειρήσεις χρησιμοποιήθηκαν σαν μοχλός για να προωθηθεί η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και να χτυπηθεί το δικαίωμα των εργαζόμενων στη μόνιμη και σταθερή εργασία. Παράλληλος στόχος ήταν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους σε ομήρους ρουσφετολογικών, πελατειακών και κομματικών μηχανισμών.
Την ίδια αντεργατική πεπατημένη ακολουθεί και η νέα δημοτική αρχή. Τα πρώτα δείγματα γραφής δόθηκαν με τις απολύσεις των συμβασιούχων στα Εργαστήρια Τέχνης του Δήμου. Απολύσεις που όλα δείχνουν οτι είναι μόνο η αρχή, η κορυφή του παγόβουνου. Το επόμενο διάστημα τα εργασιακά ζητήματα που αφορούν στους εργαζόμενους στο Δήμο Καρδίτσας και στις Δημοτικές επιχειρήσεις θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Ήδη, τα όσα δηλώνονται για άδεια ταμεία, για χρέη, για πλεονάζον προσωπικό κ.λπ. προετοιμάζουν το έδαφος για νέες απολύσεις. Στα συρτάρια του νέου Δημάρχου είναι ήδη έτοιμες οι καταστάσεις με τα ονόματα των συμβασιούχων και τις ημερομηνίες που λήγουν οι συμβάσεις τους. Και εκτός από τους εργαζόμενους με συμβάσεις έργου ή ορισμένου χρόνου, το φάσμα της απόλυσης αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι στις Δημοτικές επιχειρήσεις που πρόκειται να κλείσουν ή να μετατραπούν σε ΑΕ (σύμφωνα με το νέο ΚΔΚ). Η νέα δημοτική αρχή βιάστηκε να δώσει βεβαιώσεις ότι δεν αμφισβητεί το αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο, ότι θα διατηρήσει τις αντεργατικές ρυθμίσεις και θα χτυπήσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων.
Η αντίσταση σ’ αυτή την πολιτική, ο αγώνας για να μην περάσουν οι απολύσεις, για να μην απολυθεί κανένας συμβασιούχος, για να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις, είναι υπόθεση των ίδιων των εργαζόμενων. Λύσεις προσωρινές που απλά θα διαιωνίζουν το καθεστώς ομηρίας των εργαζομένων, δεν είναι λύσεις Σ’ αυτόν τον αγώνα βρίσκεται η διέξοδος και όχι στους διαδρόμους του δημαρχείου. Είναι αγώνας δίκαιος όπως δίκαιος είναι και κάθε αγώνας που γίνεται για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Κάθε εργαζόμενος, κάθε Καρδιτσιώτης οφείλει να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του.

Καρδίτσα 19-1-2007

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η Συντονιστική Ομάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου